Papa Power

"Wat we belangrijk vinden voor de bevalling? Daar gaat mijn vrouw over, zij moet bevallen." Kom op papa's, bevallen doe je samen!

Het is natuurlijk ook eigenlijk heel gek, negen maanden lang zijn jullie begeleidt door een verloskundige of gynaecoloog, heeft je vrouw (of jullie samen) een cursus gevolgd en komt zodra jullie kindje geboren is de kraamverzorgster. En dan zou jij, als partner, moeten weten hoe je je vrouw of vriendin moet begeleiden en ondersteunen tijdens de bevalling terwijl dit ook voor jou een geheel nieuwe ervaring gaat zijn.

Wat kun je doen als partner tijdens de bevalling?

Het belangrijkste is er zijn! Nee, je kunt niet gaan slapen wanneer je vrouw weeën heeft (ook al zegt ze tussen de ween door dat het OK is). Voetbal kijken of eten bij de shoarmatent gaan halen? Doe ook maar niet. Tijdens de bevalling is het belangrijk dat je je focust op je vrouw en dat je aan gaat voelen wat ze nodig heeft. Jij kent haar immers het beste en weet hoe ze zich kan ontspannen en hoe ze met pijn of stress om gaat.

Erken en herken. Erken de gevoelens, angsten, pijnervaring van je vrouw! Ook al ben jij niet degene die het direct ervaart. Moedig haar aan, adem met haar mee en zeg haar dat het een zware wee was wanneer je ziet dat ze het even moeilijk had. Dit zorgt er allemaal voor dat je vrouw of vriendin zich gerespecteerd en gehoord voelt waardoor ze meer zelfvertrouwen zal krijgen en meer vertrouwen in jou. Herken ook wanneer ze het bijvoorbeeld warm heeft of juist koud en speel hier op in. Het is erg fijn wanneer een vrouw aan het bevallen is en in zichzelf is gekeerd dat haar omgeving op haar inspeelt zodat zij zich kan concentreren op haar weeën en de geboorte van jullie kindje.

Raak haar aan. Sommige vrouwen vinden het heel prettig om gemasseerd te worden, andere moeten er niet aan denken. Maar een hand vasthouden (of haar voeten!) zorgen voor een gevoel van verbondenheid, ze voelt zich zo niet alleen. Daarnaast zorgt aanraking ook voor de aanmaak van oxytocine in het lichaam, het hormoon wat zorgt voor weeën!

Wanneer partners samen de bevalling ervaren zorgt dit voor een betere start als ouders en een gelijkwaardige relatie als papa en mama (of mama en mama natuurlijk :)).


Weet je na deze tips als partner nog niet of je dit wel aan kunt of zou je juist wat extra begeleiding of voorbereiding willen? Neem dan eens contact met me op. Ik ben er namelijk ook juist om de partner te ondersteunen in zijn/haar rol tijdens de bevalling.