Less is More

Afgelopen vrijdag was ik aanwezig op het door ENCA (European Network of Childbirth Associations) georganiseerde symposium 'Less is More' in Ede. En wow...dat heb ik geweten! Na deze dag ging ik huppelend en stuiterend Cultura Ede uit. Vol vertrouwen dat ik op de goede weg bezig ben en ik door moet gaan met mijn missie. Aanstaande papa's en mama's klaarstomen voor een prachtige bevalling! Want ja, na deze dag weet ik het zekerder dan ooit, voor alle ouders staat aan het einde van de zwangerschap een mooie, knallende, plezierige en orgastische bevalling te wachten (ja, ook dat woordje heb ik vrijdag geleerd). 


De dag werd prachtig gevuld door drie sprekers met ieder een eigen visie en een onuitputtende poel van ervaring; Ina May Gaskin (mijn idool, toen ze voor me ging zitten in de zaal had ik het gevoel alsof er een backstreetboy voor me zat. Ik moest me inhouden om haar niet stiekem aan te raken!), Raymond de Vries (Sociology Professor uit Michigan die de nadruk in zijn onderzoek legt op geboortezorg en de veranderende maatschappij en ook les geeft op de verloskunde academie in Maastricht) en Debra Pascali (doldwaze doula uit New York die de zaal heeft laten dansen, laten lachen en laten huilen). En daarnaast ook nog eens de in ontvangst name van een koninklijk lintje door Thea van Tuijl waar ik les van heb gehad tijdens de doula opleiding en mij een hoop heeft geleerd over de rebozo (waar vele mama's die ik begeleid haar dankbaar voor zullen zijn want o wat is die rebozo toch fijn tijdens de zwangerschap en bevalling!). 

Het overkoepelende thema van de dag was 'Less is More' en dat is een waarheid die staat als een koe. Minder angst, minder negatieve communicatie, minder interventies en vooral meer positiviteit, meer vertrouwen in de barende vrouw, meer respectvolle communicatie en meer tijd (bevallen is geen race!). 


Ina May Gaskin

Ina May praat over haar ervaringen als verloskundige op 'The Farm' en wat hieruit blijkt is dat zij vooral heel veel vertrouwen in de barende vrouw heeft. Geen haast, geen ondermijning maar vertrouwen op de vrouw en haar lichaam en de kracht die een vrouw bezit. Wij zijn niet voor niets degene die kinderen op de wereld zetten.

Ze spreekt over de angst die op dit moment heerst in de zwangerschap, eerst zijn we als zwangere bang om te vroeg te bevallen en zodra dit termijn verstreken is zijn we bang om overtijd te gaan. Al onze emotie en beleving geleid door angst terwijl we ons juist met positiviteit moeten voeden en als aanstaande mama moet omringen met mensen die vertrouwen hebben in jou en je geweldig sterke, zwangere lichaam.

Ook beschreef ze erg mooi wat de rol van de doula is tijdens de bevalling; the person that keeps the closest pace of nature. Vrij vertaald; degene die ervoor zorgt dat het proces van de bevalling zo goed mogelijk het natuurlijke proces volgt. 

Ook spreekt zij over dat we beter kunnen spreken over een bevalmaand in plaats van een bevaldatum. Zij stelt zelfs dat 'de uitgerekende datum' een chique woord is voor een gok. Hierdoor verdwijnt opeens de druk om niet overtijd te gaan en ga je kijken naar hoe jij je voelt op dat moment in je zwangerschap en hoe het met je baby gaat, zonder angst of deadline.


Raymond de Vries

Hierna was Raymond de Vries aan het woord, ik voelde mij weer alsof ik in de collegebanken zat en met hoog tempo en hoog niveau gaf hij ons een stukje sociologie college. Tijdens zijn presentatie werd mij nog duidelijker dat geen enkele manier van bevallen de juiste is zolang de vrouw hier zelf voor heeft gekozen en je weet waarom er voor deze manier is gekozen. Keuzes worden namelijk gemaakt vanuit het afwegen van risico's en verlangens en deze zijn voor elke persoon verschillend. Het is alleen belangrijk om deze afweging te kunnen maken met alle juiste informatie binnen handbereik zonder dat de angsten van bijvoorbeeld de zorgverlener hier door heen schemeren. De manier van communicatie is essentieel in dit proces. Wat klinkt namelijk positiever? Een laag risico zwangerschap of een gezonde zwangerschap, beiden betekenen hetzelfde.


Debra Pascali-Bonaro

Last but not least verscheen Debra Pascali Bonaro op het toneel en haar presentatie was lachen, gieren, brullen. Zij ademt haar visie; bevallen is leuk! Bevallen is mooi, extatisch en zij noemt het zelfs orgastisch (dit heeft niets met orgasmes tijdens de bevalling te maken al zijn er vrouwen die dit wel ervaren. Moet je je eens voorstellen dat je je zo op je gemak voelt tijdens de bevalling dat jouw lichaam dit gewoon toe laat, hoe waanzinnig is dat?). 

Tijdens de presentatie van Debra Pascali heb ik weer heel veel handvatten ontvangen die mij sterken in het begeleiden van aanstaande ouders en hen zo in hun kracht te zetten dat bevallen ook echt iets wordt om naar uit te kijken en om plezier in te hebben! En natuurlijk hebben we een dansje gewaagd om eens fijn die heupen los te gooien, zo belangrijk tijdens de zwangerschap en bevalling!


Hoogtepunten

De huldiging van Thea van Tuijl om haar geweldige inzet binnen de geboortezorg in Nederland en dat ik Ina May Gaskin en Debra Pascali samen heb zien dansen op 'Stand By Me' (zie facebook.nl/prachtigbevallen voor het filmpje).


Op naar de volgende conferentie!

Volgende week vertrek ik naar Strasbourg om de Midwifery Today Conference bij te wonen. Hier ga ik mij drie dagen onderdompelen, met alleen maar collega's uit de geboortezorg, in lezingen van waanzinnige internationale sprekers om hierna samen met jullie, prachtige papa's en mama's, aan een waanzinnig mooie zwangerschap en bevalling te werken!