Moxatherapie bij baby in stuit

Ben je zwanger, ligt je kindje in stuit en wil je op een natuurlijke manier je kindje laten draaien en daardoor op een natuurlijke manier bevallen? Maak dan een afspraak voor een moxatherapie consult.

  • 75% Slagingskans (wetenschappelijk bewezen)
  • Zacht en vriendelijk voor jou en je kindje
  • Consult bij je thuis
vol=vol!

Moxatherapie bij stuitligging


Wat is moxatherapie?

Moxa-therapie maakt onderdeel uit van de Traditionele Chinese Geneeskunde.
Moxatherapie wordt ingezet om een baby die in stuit ligt, uit zichzelf, te laten draaien. Moxatherapie kan ook ingezet worden wanneer een kindje overdwars ligt. Het is het beste om rond de 33 weken zwangerschap met moxatherapie te starten om zo de kans op een natuurlijke draaiing voor 36 weken zwangerschap te vergroten.
Tijdens moxatherapie wordt er met een moxastick accupunctuurpunt Blaas 67 (ofwel Zhi Yin) verwarmt aan de buitenzijde van de kleine teen. De moxastick is gevuld met bijvoetskruid en heeft een diep verwarmend effect op het betreffende accupunctuurpunt. Er zijn twee verklaringen voor de werking van moxatherapie bij een baby in stuit. Er is een westerse, fysiologische verklaring voor de werking van moxatherapie en een oosterse vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunst (TCG). Volgens de TCG ontstaat er verwarmende energie (ofwel Yang) in het kleine bekken wanneer Blaas 67 (ofwel Zhi Yin) wordt verwarmt. De verwarmende energie in het kleine bekken zorgt voor beweging. In het kleine bekken ligt ook de baarmoeder. Door de beweging in het kleine bekken wordt de baby ook beweeglijk en gaat hij (of zij) draaien. Volgens de westerse geneeskunde wordt door moxatherapie de baarmoeder beter doorbloed. Daardoor rijpt hij beter en is de kans groter dat het kindje spontaan draait. Bovendien stimuleert moxa vermoedelijk de bijnier en de hormonen die de bijnier produceert, die op hun beurt het spierweefsel van de baarmoeder beïnvloeden. Daardoor zou het kindje beweeglijker worden en uiteindelijk draaien.

Wat zijn de voordelen?

  • De behandeling is voor de aanstaande mama en voor jullie ongeboren kind zeer veilig en zacht. De spontane draaiing wordt uitgelokt; er is geen direct contact met de baby.
  • De behandeling is niet belastend voor de moeder. De uitwendige versie die een gynaecoloog uitvoert in de 36ste week, kan wel zeer belastend zijn (zowel fysiek als mentaal).
  • In 75% van de gevallen draait het ongeboren kind spontaan in de baarmoeder, mits de behandeling tussen de 33ste en de 36ste week van de zwangerschap is uitgevoerd.
  • De behandeling kan thuis plaatsvinden en kan na duidelijke instructies door jullie zelf worden uitgevoerd.

Tijdens het moxatherapie consult:

  • Zal ik de eerste moxabehandeling bij jullie thuis demonstreren zodat jij (en je partner) de therapie zelf de komende periode, dagelijks, kunnen voortzetten.
  • Zal ik jullie ook verschillende oefeningen/posities volgens de Spinning Babies methode leren die de draaiing, en later de indaling, van jullie baby zal bevorderen.
  • Beantwoord ik graag je vragen die je hebt over je zwangerschap, je kindje die in stuit ligt, de behandeling of volgende keuzes die je kunt maken in je zwangerschap en over je bevalling.

Ben je 36 weken zwanger of langer, ligt je baby in stuit en is de afspraak voor de uitwendige versie al gemaakt? Dan kan een moxabehandeling voor de uitwendige versie deze spoediger laten verlopen (deze behandeling kost 45 euro).

VEEL GESTELDE VRAGEN

Is moxatherapie gevaarlijk voor mij of mijn baby?

Absoluut niet! Moxatherapie stimuleert jullie kindje uit zichzelf te draaien en door het doen van de oefeningen creeer je de optimale omgeving voor jullie kindje om dit te doen. Er is geen enkel bewijs dat moxatherapie schade kan brengen aan jou, je zwangerschap of je kindje.

Kan ik moxatherapie gebruiken wanneer mijn tweeling (of een van de twee) in stuit ligt?

Zeker, de combinatie van moxatherapie en Spinning Babies oefeningen kunnen er ook voor zorgen dat je tweeling of een van de twee kindjes in hoofdligging draait.

Ik ben 38 weken zwanger en mijn kindje ligt in stuit, kan ik nu nog moxatherapie proberen?

Ja. De kans dat moxatherapie het gewenste resultaat geef is het hoogste tussen 33 en 36 weken zwangerschap maar in combinatie met de oefeningen die ik je geef is het zeker nog het proberen waard om moxatherapie in te zetten. Mocht de moxatherapie toch niet het gewenst effect hebben dan kan ik je informatie geven over de mogelijkheden die er zijn wanneer je kindje in stuit blijft liggen.

Wat zeggen anderen

Ons kindje lag in stuit en om te proberen een stuitbevalling of keizersnede te voorkomen werd door onze gynaecoloog moxatherapie gesuggereerd als optie. Het leek mijn man enigszins zweverig maar toen hij las dat een wetenschappelijk onderzoek in de Journal of American Medical Association had uitgewezen dat de kans op draaien werd vergroot van 50 naar 75% bij moxatherapie vond hij het toch de moeite van het proberen waard. Zodoende kwamen we terecht bij Jackelien van Prachtig Bevallen. Het gaf ons extra vertrouwen dat zij al vanuit haar jeugd in aanraking was gekomen met moxatherapie en acupunctuur; haar vader had hierin een praktijk. Zij luisterde naar ons verhaal, dacht mee en heeft ons de moxatherapie uitgelegd. Na ca. 8 dagen de moxatherapie gepraktiseerd te hebben bleek ook ons kindje gedraaid en goed te liggen. Wij waren dolblij dat we dankzij dit middel geen vervelende gesprekken meer hoefden te voeren over keuzes die we eigenlijk niet wilden maken (versie met alle ongemakken van dien, of een keizersnede met de bijkomende risico's voor moeder en vrucht, of een pijnlijke en risicovolle stuitlig-bevalling). Kortom, een zeer beperkte inspanning (30 minuten per dag) was het voor ons meer dan waard om moxatherapie te proberen! -Ninja, Den Haag


Vandaag stond een afspraak gepland bij de gynaecoloog om een versie uit te voeren. Gisterenavond heeft mijn man nog een keer moxa therapie toegepast en warempel, de baby is vannacht naar een hoofdligging gedraaid! Morgen alweer 39 weken zwanger en wat fijn dat ze is gedraaid! Dit positieve nieuws wilde ik graag met je delen. Bedankt voor alles! - Marike, Roosendaal


Jackelien kwam twee dagen nadat ik haar telefonisch had gesproken over onze baby die in stuitligging lag (ruim 33 wk) al bij ons langs. Fijn dat het zo snel kon. We hadden al het een en het ander gelezen over stuitbevallingen, versies en dat was wat ik echt niet wilde. Zo kwamen we via een tip van een vriendin bij Jackelien uit voor moxa therapie. Beide zijn we erg nuchter maar ‘ de baat het niet dan schaadt het niet’ gedachte had de overhand. En eigenlijk gelijk na de duidelijke uitleg van Jackelien en eerste kennismaking met de manier waarop de moxa therapie in zijn werk geloofden we wel dat dit weleens gewoon zou kunnen werken. Naast dat het moment om even samen met de baby in m’n buik bezig te zijn, gaf het ook rust en plezier. Al het ‘werk’ kwam namelijk neer op mijn vriend, die dat overigens niet erg vond, maar grappig vond ik het wel! :) Na 4 dagen bezig te zijn geweest met de moxa therapie en de bijbehorende oefeningen hadden we de echo ter controle. En ja hoor ons kindje was gedraaid! Terugkijkend voelde ik na twee dagen moxa al wat gerommel en gedraai in m’n buik, niet wetende toen dat ons kindje toen wellicht al bezig was met draaien. Over 3 weken mag ik bevallen en dankzij Jackelien en de moxa therapie kan dit nu gewoon zoals we ook hoopten! - Femke, Roosendaal