Moxatherapie in plaats van keizersnede

Een aantal weken geleden belde een aanstaande moeder mij op. Ze vertelde dat ze zwanger was van haar derde kindje en dat deze in dwarsligging lag. Ze was nu bijna 37 weken en vroeg mij of moxatherapie nog zou kunnen helpen om het kindje te laten draaien zodat ze natuurlijk zou kunnen bevallen. 

Moxatherapie wordt het beste toegepast tussen de 33 en 36 weken zwangerschap om de kans van een spontane draaiing te vergroten. Omdat deze baby in dwarsligging lag (en dus een kwartslag moest draaien) leek het mij een heel goed idee om moxatherapie toe te passen bij deze aanstaande mama.

Een moxatherapie consult geef ik altijd bij de ouders thuis en het liefste met de partner aanwezig. Ik leer de ouders hoe ze zelf moxatherapie toe kunnen passen en ik combineer de moxa altijd met verschillende oefeningen om de draaiing te bevorderen en te behouden.

Op vrijdagochtend ben ik langs gegaan bij Marike en heb ik haar een moxabehandeling gegeven en uitgelegd hoe haar man dit de komende dagen kan herhalen. Ook heb ik haar een rebozomassage gegeven en verschillende ontspanningsoefeningen. 

Zaterdag ontving ik een berichtje dat de verloskundige de baby toch had proberen te draaien maar Marike had het idee dat hun dochtertje al weer terug in dwarsligging was gaan liggen. Ik heb ze geadviseerd om door te gaan met de moxatherapie en de oefeningen de komende dagen.

Anderhalve week later ontving ik deze mail:

Hi Jackelien, 


Bij deze een update van de dwarsligging:

Vandaag stond een afspraak gepland bij de gynaecoloog om een versie uit te voeren. Gisterenavond heeft mijn man nog een keer moxa therapie toegepast en warempel, de baby is vannacht naar een hoofdligging gedraaid!
Morgen alweer 39 weken zwanger en wat fijn dat ze uiteindelijk toch uit zichzelf is gedraaid!

Dit positieve nieuws wilde ik graag met je delen. Bedankt voor alles!

Groetjes,
Marike 


Ligt jouw kindje ook in dwars-, of stuitligging, wil je ook graag natuurlijk bevallen of een versie in het ziekenhuis vermijden? Neem contact met me op!