Ik kijk uit naar de geboorte van mijn kindje!

Herkenbaar? Je staat in de supermarkt in de rij voor de kassa, de vrouw voor je draait zich om en ziet je prachtige bolle buik. En daar gaat ze, haar bevallingsverhaal en vooral hoe pijnlijk, zwaar en naar het was.
Bijna alle (aanstaande) mama's maken dit met grote regelmaat mee tijdens hun zwangerschap, de negatieve verhalen over zwanger zijn en bevallen terwijl je die juist helemaal niet wilt horen nu! Voor veel vrouwen is het praten erover een manier van verwerken maar als aanstaande mama die nog moet gaan bevallen zit je hier helemaal niet op te wachten. Je wilt je juist afsluiten voor dit soort verhalen en je juist voeden met positieve berichten en verhalen. Helaas heb je weinig invloed op wat anderen met je delen maar je hebt wel invloed op de informatie waar je jezelf mee beinvloedt.
Benieuwd hoe je dit aan kunt pakken? Een mantra of affirmatie kan een heel fijn en praktisch hulpmidddel zijn.

Een mantra of affirmatie is een gedicht, zin, woord of uitspraak die je met grote regelmaat kunt herhalen om je bewustzijn te veranderen. Het woord mantra betekent 'bevrijding van de geest', je bevrijdt als het ware jezelf van je negatieve of terughoudende gedachtes. Een affirmatie is eigenlijk hetzelfde als een mantra al wordt een mantra vanuit de yoga op een bepaalde trilling of klank uitgesproken, dit geldt niet voor een affirmatie. Beiden zorgen ervoor dat wat je zegt jouw waarheid wordt.

Een mantra is uitermate geschikt om tijdens de zwangerschap je bewustzijn positief te beinvloeden. Op deze manier kun je jezelf positief voorbereiden op bijvoorbeeld de bevalling of de komst van je kindje. Hoe meer je je voedt met positieve berichten hoe fijner en krachtiger je jezelf gaat voelen over je zwangerschap en bevalling.

Een mantra of affirmatie kan gebruikt worden als meditatie maar je kunt ook een affirmatie op je spiegel in de badkamer hangen (mooi vormgegeven werkt nog beter!), elke keer wanneer je in de badkamer voor de spiegel staat zie je je affirmatie,ook op deze manier heeft je affirmatie invloed op je bewustzijn.

Wanneer je je mantra of affirmatie als meditatie in wilt zetten kun je dit op de volgende manier doen:
Ga in een comfortabele zithouding zitten en herhaal de mantra of affirmatie een aantal keer in gedachte. Elke keer wanneer er een andere gedachte op komt laat je deze weer verdwijnen en focus je je op je mantra. Adem hier rustig bij in en uit, het liefste met een diepe buikademhaling zodat je je verbindt met je buik en je kindje.

Affirmaties tijdens je zwangerschap:
Ik vertrouw op mijn intuitie.
Mijn lichaam is gemaakt om dit te doen.
Mijn kindje wordt geboren als het daar klaar voor is.
Ik heb geduld met mijzelf en mijn baby.
Ik kan het en ik wil het.
Ik hou van mijn lijf en ik vertrouw mijn lijf.
Ik ben sterk!

Affirmaties tijdens je bevalling:
Elk krampje of wee is een stap dichter bij de geboorte van mijn kindje.
Deze wee komt nooit meer terug.
Ik ben ontspannen, zacht en flexibel.
Mijn baby en ik zijn een perfect team.
Ik hoef alleen maar te ademen.
Ik adem mijn baby naar beneden.
Ik hoef niet te haasten.
Ik kijk uit naar de kennismaking met mijn kindje.

Tijdens de zwangerschapscursussen van Prachtig Bevallen wordt er ook aandacht besteedt aan wat een mantra of affirmatie is en wat voor jou een fijne mantra kan zijn tijdens je zwangerschap en bevalling. Ook leg ik je uit hoe je een mantra of affirmatie op verschillende manieren in je dagelijks leven kunt inzetten.