5 redenen waarom ouders kiezen voor een bevalling zonder pijnbestrijding

Wereldwijd, ook in Nederland, zien we dat steeds meer vrouwen kiezen voor pijnbestrijding tijdens de bevalling. Vrouwen vragen zich af waarom je pijn zou moeten 'lijden' terwijl je dit zo gemakkelijk kunt laten verdwijnen met een ruggenprik. Als doula, maar ook als moeder en als vrouw, ben ik van mening dat wanneer je als vrouw kiest voor een bevalling zonder pijnbestrijding dit laat zien dat je vertrouwen in jezelf, je baby en je partner hebt. Welke andere redenen zijn er nog meer om voor een natuurlijke bevalling zonder pijnbestrijding te gaan?


1. De lijst met mogelijke bijwerkingen

Aan het gebruik van pijnbestrijding tijdens de bevalling zitten vele nadelen, vertraagde ademhaling bij de moeder, dalende bloeddruk, infectie gevaar, hoofdpijn en misselijkheid. Ook je baby kan last krijgen van jouw pijnbestrijding, hij of zij kan er misselijk van worden, duizelig zijn, minder zuigreflex hebben en moeite hebben met ademhalen na de geboorte.

2. Pijnbestrijding verstoort de hormooncocktail
Tijdens je bevalling worden er allerlei hormonen in je hersenen aangemaakt die ervoor zorgen dat jij jouw kindje op de wereld kunt zetten. Oxytocine zorgt voor weeen, endorfines zorgen voor natuurlijke pijnstilling en adrenaline zorgt tijdens de uitdrijvingsfase voor genoeg energie en kracht om je kindje geboren te laten worden. Pijnbestrijding verstoort dit proces waardoor je lichaam eigenlijk denkt dat de bevalling gestopt is, je ziet daarom vaak dat na het zetten van een ruggenprik bijgestimuleerd moet worden met weeeenopwekkers en dat adrenaline niet meer wordt aangemaakt tijdens de uitdrijvingsfase waardoor er vaker een vacuumpomp gebruikt wordt bij het geboren worden van de baby of er voor een keizersnede wordt gekozen.

3. Pijnbestrijding kan de duur van de bevalling verlengen
Uit onderzoek blijkt dat een ruggenprik de uitdrijvingsfase (het persen) verlengt. Doordat een ruggenprik de ontsluitingsfase verlengt is de aanslag op de bekkenbodem groter maar ook de kans op interventies, zoals een vacuum, verhoogt de kans op problemen met je bekkenbodem na de geboorte.
De kans op een keizersnede is ook aanzienlijk verhoogt wanneer je bevalt met een ruggenprik.

4. Pijnbestrijding komt ook bij je baby
Wanneer je wordt voorgelicht over pijnbestrijding door je zorgverlener worden vaak de voordelen meer benadrukt dan de nadelen zoals de invloed op je baby. Chemische pijnbestrijding komt bijvoorbeeld wel degelijk in de bloedbaan van je kindje. Bij het gebruik van remifentanyl ('morfine pomp') kan je kindje misselijk en duizelig worden maar ook meer moeite hebben met ademhalen. Bij baby's die geboren zijn terwijl de moeder een ruggenprik had ziet men dat ze ook meer neurologische nadelige effecten ondergaan zoals moeite met scherpstellen.

5. Het is belangrijk om je weeen en de bijbehorende 'pijn' te ervaren
Misschien klinkt dit je een beetje gek in de oren maar het is voor zowel moeder als kind erg belangrijk om een natuurlijke bevalling mee te maken en ook de 'pijn' van de weeen te ervaren. Weeen zorgen ervoor dat je meer en meer in jezelf kunt keren en het dus ook opmerkt wanneer de pijn opeens verandert (dit kan bijvoorbeeld duiden dat er iets aan de hand is).
Voor je kindje is het ook belangrijk om al deze fases op een natuurlijke manier door te gaan. Je ziet zelfs dat kindjes die prematuur zijn geboren maar wel een natuurlijke geboorte hebben ervaren toch door alle hormonen van hun moeder heel goed aan de borst kunnen drinken het eerste uur. Wanneer deze hormonen weer uit hun systeem verdwijnen zie je ook dat die kracht (door onder andere de adrenaline van de moeder) verdwijnt.

Daarnaast is het ook een mentale afsluiting van een periode en de start van een nieuwe periode, jij als moeder. Je gaat een hele andere levensfase in en hoe kun je die beter in gaan dan vol zelfvertrouwen en kracht? Een bevalling die je op een natuurlijke en positieve manier hebt ervaren zorgt er ook voor dat je met meer zelfvertrouwen en rust je moederschap in gaat.