Waarom doula begeleiding?


Wil je geïnformeerd en vol zelfvertrouwen je bevalling in gaan? Een doula is dan de juiste keuze voor je.

Tijdens je zwangerschap komt er een hoop (ongevraagde en soms onjuiste) informatie op je af. Dit kan overweldigend zijn en misschien vind je het lastig om te beslissen welke informatie voor jullie van waarde is en bruikbaar is voor jullie situatie.
Als doula ga ik samen met jullie op zoek naar jullie ultieme bevallingservaring en informeer ik jullie over alle opties en mogelijkheden die er zijn wanneer de bevalling eventueel anders loopt. Op deze manier ben je volledig geïnformeerd tijdens je bevalling, heb je alle keuzes die er zijn al gemaakt en hoeven jullie tijdens de bevalling alleen maar te richten op het op de wereld zetten van jullie kindje.

Wel medisch onderlegd, niet medisch opgeleid

Ik ben als doula niet medisch opgeleid (ik ben geen verloskundige) maar ik ben wel medisch onderlegd. Ik geef geen medische adviezen en ik maak geen medische beslissingen, maar ik kan je wel vertellen waarom bepaalde medische handelingen worden aanbevolen of worden uitgevoerd. Ik kan je deze uitleggen en verklaren wat het nut (of niet) hiervan is zodat je zelf kunt beslissen wat je wilt en wat goed voelt. Op deze manier kun je bij jezelf en je gevoel blijven waardoor je zelfvertrouwen groeit.

Samen met je partner, niet in plaats van

Een doula neemt nooit de rol over van de partner, alleen wanneer daarom gevraagd wordt omdat je bijvoorbeeld alleenstaand bent of je partner om welke reden dan ook niet aanwezig kan zijn. Als doula adviseer ik je partner over hoe hij of zij jou, zowel fysiek als emotioneel, kan ondersteunen. Ik kan hem of haar stimuleren om bemoedigende woorden te gebruiken of ik leg hem massagetechnieken of houdingen uit om de weeën samen op te vangen. Omdat ik als doula al verschillende bevallingen heb meegemaakt kan ik hem hier in adviseren en ondersteunen zonder bevooroordeeld te zijn. Het is voor de aanstaande papa vooral belangrijk om er te zijn voor jou en je te ondersteunen zodat jullie samen een mooie start als ouders kunnen maken. Ook is het fijn voor een partner om af en toe even naar het toilet te kunnen of een luchtje te scheppen wanneer dit nodig is zonder jou alleen te hoeven laten.

Persoonlijke begeleiding na een traumatische bevalling

Er zijn ook vrouwen die voor een doula kiezen wanneer ze voor de tweede (of derde, vierde) keer zwanger zijn en hun vorige bevalling als negatief of traumatisch hebben ervaren. Ik ondersteun je en ik ben er voor je. Ik luister naar je wanneer je bang bent, verdrietig of woedend. Ik ondersteun je in dit proces en ik ga samen met jou (en je partner) ervoor zorgen dat de aankomende bevalling een nieuwe, positieve ervaring wordt die je weer terug in je kracht zet als vrouw en als moeder.

Jouw bevalling, jouw keuzes

Ik ben er niet alleen maar voor jou wanneer je kiest voor een thuisbevalling zonder pijnbestrijding. Wanneer je kiest voor een ziekenhuisbevalling of je om medische redenen in het ziekenhuis moet bevallen kan ik je (juist) ondersteunen en begeleiden. Ik weet houdingen die de ontsluiting bevorderen tijdens een ruggenprik en ik kan je informeren over de keizersnede en alle mogelijkheden die er in dit scenario zijn. Ook tijdens een (geplande of ongeplande) keizersnede kan ik als doula een hoop betekenen voor je, ik kan bij je blijven wanneer papa met de baby mee loopt of ik maak foto's van de eerste momenten na de geboorte van jullie kindje terwijl ze nog met jou bezig zijn op de operatietafel.

Wetenschappelijk bewezen

Naast bovenstaande is ook wetenschappelijk bewezen dat bevallingen waarbij een doula begeleiding en ondersteuning bood, resulteerden in:

  • 50% minder keizersnedes
  • 25% kortere duur van de bevalling
  • 60% minder verzoeken om een ruggenprik
  • 40% minder gebruik van oxytocine ('inleiden')
  • 30% minder verzoeken om pijnbestrijding
  • 40% minder gebruik vacuümpomp