Het doula begeleidingstraject


Wanneer jullie erover nadenken om mij als doula bij jullie bevalling te hebben, maak je een afspraak met me voor een vrijblijvend (en kosteloos) kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek wil ik jullie graag beter leren kennen en hebben jullie de mogelijkheid om mij allerlei vragen te stellen en te vertellen over de zwangerschap en eventuele eerdere bevallingen. Het belangrijkste van dit gesprek is dat we erachter komen of er een klik is en of jullie het volste vertrouwen in mij hebben dat ik een positieve bijdrage kan leveren aan je zwangerschap en bevalling.

Tijdens de Zwangerschap

Na het kennismakingsgesprek volgen nog twee gesprekken in het laatste trimester van de zwangerschap. Tijdens deze gesprekken praten we over:

  • hoe en waar je wilt bevallen, hoe ziet je droombevalling eruit?
  • alle scenario's die er zijn qua bevallen. Wat als plan A niet doorgaat, wat wordt dan plan B, C, D....
  • wat weet je over bevallen en waar zou je graag meer informatie over willen?
  • zijn er angsten, traumatische bevallingen of nare ervaringen in het verleden geweest die effect hebben op je kijk op je zwangerschap en je bevalling,
  • wat je als aanstaande mama prettig vind om te ontspannen (weet je dit niet dan gaan we hier samen naar op zoek en hiermee aan de slag),
  • hoe de aanstaande papa (of partner) aankijkt tegen de zwangerschap, bevalling en zijn of haar rol hierin,
  • het opzetten van een geboorteplan zodat we ook naar de zorgverleners (verloskundige, gynaecoloog, verpleging, kraamzorg) jullie wensen duidelijk kunnen communiceren.
  • Ook informeer ik je, wanneer je daar behoefte aan hebt, over pijnbestrijding (regulier of natuurlijk), bevallingshoudingen en hoe je de eerste uren met je baby kunt doorbrengen.
  • Tijdens de gesprekken is er ook ruimte voor het aanleren van massagetechnieken, acupressuur, rebozo (massage met een Mexicaanse doek) en spinning babies oefeningen om jullie baby zijn optimale positie in je buik te laten vinden zodat de bevalling voorspoediger zal verlopen.
  • Tussen de gesprekken door ben ik bereikbaar voor contact via de telefoon of mail. Je mag me altijd bellen met vragen of wanneer je begeleiding of ondersteuning nodig heb bij bepaalde situaties

Op Wacht

Tijdens je zwangerschap ben ik bereikbaar voor vragen, twijfels en coaching en ondersteuning. Vanaf 37 weken zwangerschap tot en met de bevalling ben ik 24/7 beschikbaar voor jullie.

Tijdens de bevalling

Wanneer de bevalling is gestart kom ik als doula wanneer je me vraagt te komen en ga pas weer weg ruim nadat je kindje geboren is, of dit in totaal nu 6 of 24 uur duurt. Ik blijf bij je thuis en ga mee naar het ziekenhuis. Ik ben er ter ondersteuning voor jou én van je partner, zodat deze zijn/haar rol in alle rust en vrijheid kan vervullen. De ondersteuning kan fysiek zijn (massage, acupressuur, aromatherapie, suggesties voor houdingen), emotioneel (luisteren, bemoedigen), psychisch (ondersteuning bij angsten) en, indien gewenst, spiritueel (mindfulness, ademhaling, aanwezig zijn).
Als doula ondersteun ik niet alleen de aanstaande mama, maar juist ook de partner ! Een doula is geen vervangster van de partner (bij alleenstaande mama's kan dit natuurlijk wel) maar ben ik er ook juist om de partner zelfvertrouwen te geven tijdens de bevalling, tips te geven zodat hij/zij de aanstaande mama kan ondersteunen en coachen en zorg ik voor genoeg rust, eten en drinken tijdens deze intensieve en prachtige gebeurtenis.

In de kraamtijd

In de kraamweek kom ik bij je langs om te kijken hoe het met jullie is en zo'n vier tot zes weken na de bevalling ontvang je een geboorteboek met het bevallingsverslag en foto's vanuit mijn ervaring. Dit boek zal in een laatste gesprek worden overhandigd en worden besproken zodat de bevalling en alle gebeurtenissen hierom heen op een positieve manier kunnen worden verwerkt.