Weeën en water

Water is een perfecte manier van pijnbestrijding om in te zetten tijdens de weeen of je kindje geboren in te laten worden. Je kunt water inzetten door onder de douche te gaan of in bad. Wanneer je medisch bevalt mag je ook onder de douche of in bad! Er zijn in het Moeder en Kind Centrum draadloze en waterdichte ctg apparaten, vraag hier om!

Douche

Onder de douche gaan is een fijne manier om je lijf te laten ontspannen en de pijn te verminderen van de weeën.

Weet je niet of je nu voorweeen hebt of onsluitingsweeen? Wanneer je onder de douche gaat zul je merken dat voorweeen afnemen of verdwijnen en dat ontsluitingsweeen blijven of zelfs krachtiger worden.

De douche kan erg fijn lokaal tegendruk geven door de douchekop te richten op je buik, schaamstreek of onderrug. Het geluid van het stromende water heeft ook een rustgevende werking.

Ga eventueel op een krukje zitten of geboortebal, of zet een voet op het krukje zodat je kunt steunen en uitrusten tussen de weeën door.

(Beval)bad

Steeds meer vrouwen kiezen ervoor om in bad hun weeen op te vangen of hun kindje in bad geboren te laten worden. Er zitten namelijk zoveel voordelen aan een bevalbad! Je kunt op elk moment tijdens je weeen in bad, de keuze is aan jou. Het kan wel zijn dat wanneer je in een vroeg stadium van je weeen in bad gaat je weeen afzwakken of verdwijnen. Sommige zorgverleners en doula's raden daarom aan om vanaf vijf centimeter pas in bad te gaan (ook omdat dit vaak een fase is waarin je extra ondersteuning kunt gebruiken).

De temperatuur van het bad ligt tussen de 35 en 38 graden, kies wat jij prettig vindt. Het is aan te raden om om de twee uur even dertig minuten uit bad te gaan, het water kan dan verschoond worden en weer op temperatuur worden gebracht en de tijd uit het bad (en de beweging) kan ervoor zorgen dat je kindje nog dieper in het bekken zakt).

Andere voordelen van de weeen opvangen in bad zijn; je hebt even geen last van de zwaartekracht waardoor weeen ook minder pijnlijk voelen, je creeert je eigen bubbel/persoonlijke ruimte waardoor je meer met rust wordt gelaten en minder vaak getoucheerd kunt worden, je kunt door het water makkelijk van houding wisselen en je lichaam hierin volgen.