Tips voor een Prachtige Bevalling
De geboorte van jouw kindje is één van de meest belangrijke, intense en waarschijnlijk mooiste ervaringen in je leven. Als doula, zwangerschapsyogadocente en mama van drie, weet ik hoe krachtig de geboorte kan zijn wanneer je durft te vertrouwen op je lichaam en intuïtie. Klinkt dat zweverig? Nee zeker niet, bevallen is juist heel oer. Je eigen kindje op de wereld zetten is krachtig. Door het vertrouwen in jezelf te ontwikkelen wordt jij de baas. Jij kunt echt alles! :-)
Ik heb een aantal Prachtig Bevallen tips op een rijtje gezet voor:
1. 'Ik zie wel' is geen geboorteplan
Denk na over wat je wel en niet zou willen tijdens de bevalling en vraag ook je partner wat zijn wensen zijn. Niets is te gek en alles mag!
2. Luister naar je lijf, naar je onderbuikgevoel, je intuïtie
Als moeder gaat dit je belangrijkste handvat zijn om beslissingen te kunnen maken, waarom zou je er nu tijdens je zwangerschap alvast niet wat mee oefenen?
3. Jouw lijf, jouw baby, jouw bevalling
Jij kunt dit! Hoe waanzinnig is het dat jouw lijf in staat is om een geheel mensje te laten groeien? De bevalling is een prachtige en krachtige afsluiting van deze periode. Maak het ook jouw ervaring door keuzes te maken waar jullie je goed bij voelen.
4. 'Nee' is ook een antwoord
Je hebt zelfbeschikkingsrecht over je eigen lijf. Een zorgverlener adviseert slechts, uiteindelijk ben jij de regisseur over je eigen bevalling. Nee is ook een antwoord. Jij en je partner kunnen ook altijd nummer 16 inzetten om je standpunt kracht bij te zetten.
5. Bouw een nestje
Lichten gedimd, gordijnen dicht, fijne muziek, dicht bij je partner en geen storende factoren. Zorg ervoor dat je omgeving met je meewerkt in plaats van je tegen werkt. Hoe veiliger en fijner jij je voelt, hoe gemakkelijker het is om te ontspannen en te ontsluiten.
Zorg ervoor dat je zo min mogelijk onderbroken, gestoord of afgeleid wordt. What got the baby in, gets the baby out.....
6. Positiviteit!
Bevallen is een feestje, echt waar! En wanneer jij in een positieve omgeving bent waar je positief wordt toegesproken zul jij ook positiever in je bevalling staan. Niet jezelf bang laten maken tijdens de zwangerschap en bevalling maar op zoek gaan naar positieve informatie, verhalen en manieren om je voor te bereiden op de geboorte van je kindje. En humor tijdens de bevalling is niet verboden, even flink lachen zorgt voor meer oxytocine en endorfine. Geniet ervan!
7. Verander elk (half) uur van houding
Door om het half uur te veranderen van houding blijft er beweging in je bekken waardoor je kindje beter en gemakkelijker in kan dalen tijdens de weeën. Wissel af tussen staande en zittende houdingen, probeer liggende houdingen te vermijden. Mocht je toch heel moe zijn en even willen uitrusten op bed tussen de weeën door, ga dan op je linkerzij liggen met een dik kussen tussen je opgetrokken knieën. Op deze manier kun je toch de hurkzit toe passen die voor meer ruimte in je bekken zorgt!
8. Wordt een zeemeermin!
En dan bedoel ik niet per se met een schelpenbh en een staart ;) maar ga dat water in! Ga onder de douche of ga lekker in bad, water verlicht en je kunt veel gemakkelijker van houding wisselen in het water.
9. Blijf in het moment
Kijk niet vooruit of je het over 5 uur nog aankunt. Alleen het NU telt en als je dat aankunt kun je de hele bevalling aan. Zodra je angsten of zorgen voelt opkomen ga dan weer terug naar jezelf en het nu. Kan ik dit moment aan? Als het antwoord ja is dan gaat het goed.
10. Gebruik een affirmatie, een mantra of een zinnetje wat jou kracht geeft
Voorbeelden hier van zijn; ik kan het, mijn lijf is hiervoor gemaakt, deze wee komt nooit meer terug, ik ben er klaar voor en mijn kindje ook etc. Kies iets wat bij je past en wat jou positieve energie en kracht geeft. Vertel het zinnetje ook aan je partner of schrijf het op zodat je er tijdens je bevalling aan herinnert kunt worden.
11. Maak gebruik van die buikademhaling!
De buikademhaling die we elke les hebben geoefend zorgt ervoor dat je je af kunt sluiten van de buitenwereld, je met je aandacht naar je kindje gaat en je meer zuurstof in je bloed krijgt waardoor je weeën minder pijnlijk zijn. Adem elke wee maar weg!
12. Veel drinken = vaak plassen = beweging
En vaak plassen zorgt voor een lege blaas waardoor je baarmoeder beter kan samentrekken tijdens de weeën maar ook tijdens het persen. Vaak naar die wc wandelen dus mama (en zo ben je ook gelijk weer in beweging)!
Doula tip: de wc is de plek waar je compleet met rust gelaten wordt, dus heb je even wat me time nodig tijdens je bevalling? Ga even op je gemakje 'naar de wc' en kom weer even tot jezelf. Neem je tijd!
13. De geboortebal
Mijn favoriete 'speelgoed' om in te zetten tijdens de zwangerschap, bevalling en daarna. Op de geboortebal kun je heerlijk ontspannende bewegingen maken waardoor je gemakkelijker in jezelf kunt keren maar waardoor ook je bekkenbodem ontspant en je ontsluiting vordert. Je kunt er op zitten of tegen aan leunen en is een heel fijn middel om verticale en staande houdingen af te wisselen.
14. De ElleTens
Elke aanstaande mama zou een ElleTens in haar ziekenhuiskoffer of op haar nachtkastje klaar moeten hebben liggen voor de bevalling. Het perfecte steuntje in de rug zonder chemicaliën om de weeen de baas te zijn tijdens de bevalling!
15. Verticaal in plaats van horizontaal
Kies voor houdingen tijdens de weeën en tijdens het persen waarbij je hulp krijgt van de zwaartekracht! Je maakt het jezelf daardoor een stuk gemakkelijker, je bevalling kan hierdoor sneller gaan, je hebt minder kans op inscheuren en je dwingt respect af!
16. B.R.A.I.N.S.
Geheugensteuntje om het gesprek in te gaan met je zorgverlener over bepaalde interventies. Op deze manier ontvang je alle informatie die je nodig hebt om een weloverwegen keuze te maken en krijg je de ruimte om zelf je beslissing te maken!
Benefits
Risks
Alternatives
What if we do Nothing
Give me a Sec
17. Loopt je bevalling anders dan verwacht?
Ga je overtijd, wordt je ingeleid of komt er een geplande keizersnede? Houdt dan in je hoofd hoe een natuurlijke bevalling start, welke hormonen nodig zijn en welke fases een bevalling doorloopt. Op deze manier kun je keuzes maken over je bevalling die het minst invasief zijn en waardoor de geboorte van je kindje alsnog zo natuurlijk mogelijk verloopt.